INFORMAŢII UTILE

Vinul Petiant

‹ INAPOI

 

Vinul petiant, petillant în franceză, este un vin ușor efervescent, cu o perlație ușoară. Această efervescență este sub nivelul altor spumante, dar suficient pentru a intensifica fructuozitatea și prospețimea vinului. Friza vin petiant

 

Tehnic vorbind, vinul petiant se obține printr-o singură fermentație, față de spumantele vinificate prin metodă tradițională (ex. Champagne), sau metoda Charmat (ex. Prosecco), unde vinul de bază trece prin a doua fermentație de unde rezultă efervescența vinului. În cazul vinului petiant fermentația este oprită înainte ca ea să se termine, efervescența vinului rezultând prin saturarea bioxidului de carbon 100% endogen, adică fără adăugare de CO2. Vinul efervescent astfel produs și maturat în rezervoare sub presiune se îmbuteliază deasemenea sub presiune. Prin această metodă de vinificare se poate obține vinuri cu o perlație ușoară (între 1 - 2,5 bar presiune) foarte aromate și proaspete, cu un rest de zahăr plăcut și conținut de alcool redus.

 

În România acest vin este produs de crama Carastelec în zona Crișana din Fetească Regală și Pinot Noir.

 

Friza White cu miros profund de salcâm şi flori de câmp, pere şi gutui sunt specifice soiului de Fetească Regală iar apariţia bulelor mici, catifelate şi persistente amplifică senzaţia stării de prospeţime şi naturaleţe. Gustul de fructe exotice, aciditatea distinsă şi postgustul mediu de migdale se potriveşte cu trăsătura demiseacă a vinului petiant. Se recomandă a fi servit ca aperitiv sau cu mâncăruri sărate și picante, deserturi nu foarte dulci pe bază de fructe.

 

Friza Rose Culoarea somonie și mirosul profund de zmeură și căpșuni sunt specifice soiului Pinot Noir, iar apariţia bulelor mici, catifelate şi persistente amplifică senzaţia stării de prospeţime şi naturaleţe. Se recomandă a fi servit ca aperitiv sau cu salate, mâncăruri tradiționale mai grase, sau cu paste.

 

 

Abonați-vă la Newsletter

Veți primi noutăți despre vinuri și activități conexe.

 

Bifați căsuța "Nu sunt robot"