EVENIMENTE

Vizita la crama S.E.R.V.E. Ceptura, in Dealu Mare

‹ INAPOI

 

Este luna “Vinicer” (nume popular septembrie), iar cramele își deschid porțile pentru vizitatori, mândrindu-se cu strugurii proaspăt culeși.

 

Într-o zi însorită de sâmbătă, 19 septembrie, dis de dimineață am plecat spre SERVE în Dealu Mare, împreună cu alți jurnaliști, bloggeri și iubitori de vin. În Ceptura ne-a întâmpinat proprietara cramei, Mihaela Tyrel de Poix, cu farmecul ei aparte, și ne-a prezentat programul zilei.

 

Prima pe listă a fost degustarea vinurilor premium SERVE, unde vinificatorul Aurel Rotărescu, împreună cu Mihaela au povestit despre fiecare colecție în parte, dar nu înainte să ne spună câteva cuvinte despre istoria cramei.

 

Mihaela Tyrel de Poix si Aurel Rotarescu

 

Prin SERVE (Societatea Euro-Română de Vinuri de Excepție), fondatorii, contele Guy Tyrel de Poix, împreună cu soția sa, Mihaela Tyrel de Poix, au pus piatra de temelie a vinului românesc prin prima cramă privată din țară. SERVE își are originile într-un vechi domeniu corsican, cu o istorie de peste 500 de ani – Domaine Peraldi, aflat în proprietatea familiei Tyrel de Poix. Guy de Poix a moștenit de la tatăl său dragostea pentru vin și spiritul de aventură. Astfel, în 1994, când a pus bazele SERVE, Guy era deja îndrăgostit de soiul Fetească Neagră și și-a promis că va “crea” în România L’experience française du vin.

Cuvee Alexandru Serve

 

La SERVE se oferă o experiență completă a simțurilor atunci când vinurile sunt asociate cu mâncarea potrivită. Vizitatorii și turiștii se bucură de astfel de experiențe căci crama colaborează cu firme locale de catering care reinterpretează bucătăria tradițională și folosesc, aproape în totalitate, produse locale.

 

Revenind la degustare, am avut privilegiul să ne bucurăm de două comparații între vinuri, Chardonnay Terra Romana din 2011 până în 2014 și Fetească Neagră din aceeași gamă, din 2010 până în 2013. Nu au lipsit recunoscutul Cuvee Amaury și elegantul Cuvee Charlotte, însă vedetele zilei au fost Fetească Neagră Guy de Poix și Cuvee Alexandru.

 

Veseli după degustare, invitații au vizitat crama și au încercat must direct din tanc, sub îndrumarea vinificatorului Aurel Rotărescu. Au aflat care sunt bazele vinului, metode de vinificare și cum se îmbină tehnologia cu tradiția.

 

Întorși în grădina SERVE, am fost surprinși plăcut cu masa de prânz sub forma unei prezentări de food & wine pairing. Preparatele pregătite de Terra Carpatica au fost asociate întocmai vinurilor cramei.

 

Înainte de plecare am făcut o plimbare prin vie, iar Mihaela ne-a arătat priveliștea ei preferată din podgorie.

 

După 21 de ani de activitate pe piața românească, SERVE deține 116 ha de vie, iar investiția depășește 2,5 milioane de euro. SERVE a contribuit la schimbarea și evoluția viticulturii românești, fiind primul producător care a ieșit pe piață cu vin rose vinificat în sec, a plantat Chardonnay în Dealu Mare și a înființat Clubul Cavalerilor.

 

Mulțumim Mihaelei și regretatului conte de Poix, atât pentru experiența pe care ne-o aduce SERVE, cât și pentru contribuția la ceea ce este industria vinului românesc de astăzi.

 

Turism viticol la Crama SERVE Ceptura.

 

Vizita la crama Serve Ceptura

 

 

TEXT: Alexandra Hash   ▪    FOTO: Alina Iancu

 

__________________

 

Why Romania?

 

 

Vizita la crama S.E.R.V.E. Ceptura, in Dealu MareVizita la crama S.E.R.V.E. Ceptura, in Dealu MareVizita la crama S.E.R.V.E. Ceptura, in Dealu MareVizita la crama S.E.R.V.E. Ceptura, in Dealu MareVizita la crama S.E.R.V.E. Ceptura, in Dealu MareVizita la crama S.E.R.V.E. Ceptura, in Dealu MareVizita la crama S.E.R.V.E. Ceptura, in Dealu MareVizita la crama S.E.R.V.E. Ceptura, in Dealu MareVizita la crama S.E.R.V.E. Ceptura, in Dealu Mare

Abonați-vă la Newsletter

Veți primi noutăți despre vinuri și activități conexe.

 

Bifați căsuța "Nu sunt robot"