SOIURI DE STRUGURI

Zghihara de Huşi

‹ INAPOI

 

Cultivat în Judeţul Vaslui, soiul are cele mai multe sinonime din România (Zghihară galbenă, Zghihară verde bătută, Poamă de Huşi, Poamă molodovenească, Ghihară, Galbenă de Huşi, Poamă zosonească, Poamă vinoasă de Huşi).

 

Strugurii de culoare verzui-galben, se coc la sfarşitul lunii septembrie-începutul lunii octombrie, dar nu ajung la o concentraţie mare de zaharuri, rar depăşind 170-180 g/l. Producţia de struguri este mare, între 15 şi 17 t/ha.

 

Vinurile au o culoare verde cu nuanţe gălbui, nu posedă o aromă primară anume. Gustul lor este acrişor, cu o nuantă de măcriş.

 

Tarie alcoolică de 11-12 grade, aciditatea este ridicată, de 5-6 g/l.

 

Un soi ce se recomandă a fi băut tânăr.

 

Din Zghihară se pot prepara vinuri spumante.

 

Olfactiv şi gustativ: miros de crud, măr verde proaspăt tăiat, carcel de viţă de vie;

 

Poate fi servit cu carne albă şi roşie, mâncărurile pe bază de legume. Este un bun digestiv.

 

Sursa: Claudiu Creţu (vinificator)

 

 

PROIECTELE NOASTRE

 

B4 CR
Cramele Românești, soiuri autohtone de struguri
 
B2 WINE SHOW
Salon de vinuri și turism viticol, a 7-a ediție
11-13 Mai 2024
 
B1 RG
Salon gastronomic, a 2-a ediție
21-23 Octombrie 2023

Abonați-vă la Newsletter