Biertan este o comună tipic săsească, usor accesibilă, situată la sud de Târnava Mare, în județul Sibiu.
În centrul Biertanului se află una dintre cele mai impunătoare şi bine fortificate biserici din Transilvania. În jurul acesteia, încă se mai păstrează străduțele pavate cu arcade medievale vechi de sute de ani.
La 1486 este menționată prima dată biserica-cetate printr-un document al regelui Matei Corvin.
Intrarea în cetate se face direct din piața centrală printr-o scară de lemn acoperită lungă de 100 m ce datează din 1795. Aceasta face legătura exteriorului fortificației cu interiorul. Ușa datează din 1780 și este în stil renascentist.
Biserica este construită în stil gotic târziu. Altarul este unul dintre cele mai impunătoare din Transilvania și conține 28 de picturi.
Unul dintre elementele de mare atracție pentru vizitatori, îl constituie ușa sacristiei ce datează din 1515, realizată din lemn de stejar. Unicitatea este dată și de sistemul complicat de închidere manevrat printr-o cheie și o manivelă. Prin cheie sunt activate patru mecanisme iar prin manivelă alte cinsprezece. În caz de asediu aici erau adăpostite toate bunurile de valoare ale comunității.
În intreriorul bisericii se mai găsesc câteva dintre steagurile breslelor locale, al țesătorilor, al rotarilor, al croitorilor, al pielarilor, al cismarilor și cojocarilor.
Primul zid al fortificației cuprinde trei turnuri și un bastion. În partea de nord se află turnul cu ceas având amplasate pe trei din pereții laterali ai acoperișului cadranele ceasului din 1508. În acest turn se găsesc și două clopote: unul mare care anunță fiecare oră și unul mic ce anunță fiecare sfert de oră. În nord-vest se află un turn de apărare cunoscut la începutul secolului XX sub numele de mausoleum, deoarece în 1913 au fost strămutate aici rămășițele pământești ale preoților și episcopilor înmormântați fie în biserică fie în curtea bisericii, fie in vechiul cimitir. În secolul XVIII a fost ridicată în partea de nord a bisericii, tot în prima incintă a fortificației, clopotnița din lemn.
Al doilea zid este împânzit de creneluri, stâlpi proptitorii și arce de rond si are o înălțime de 7 – 8 m. Împresoară părtile de vest, sud și est, delimitând două curți interioare ce alcătuiesc un fel de ogradă, unde erau aduse animalele comunității în caz de pericol. În partea de nord-vest se afla bastionul cunoscut sub denumirea de închisoare care din secolul al XVIII-lea a fost transformat în locuința administratorului. În sud se afla turnul de poartă având și rol de apărare iar în vest un turn masiv care în ultimii ani a fost atelier de pictură, sală de expoziție temporară, iar în acest moment locuința pentru administratorul cetății. În partea de est cu un perete exterior a fortificației, se găsește o clădire care a funcționat ca scoală și grădiniță iar din 1993 a fost transformată în casă de oaspeți.
Există și o legendă care spune că soții ce se certau, înainte de divorț erau închiși în cetate pentru două săptămâni fiind nevoiți să se suporte. Aveau disponibile o singură lingură, o furculiță, o masă, un pat, un scaun și nu aveau cuțit. Din aces motiv, în 300 de ani, la Biertan a avut loc un singur divorț.
Program de vizitare:
Aprilie - mai, duminică - sâmbătă, 10 - 17.
Iunie - august, duminică - vineri, 10 - 19; sâmbăta: 10 - 17.
Septembrie - octombrie, duminică - sâmbăta: 10 - 17.
În perioada noiembrie - aprilie se poate vizita în grup de minim 5 persoane fiind nevoie de contact telefonic cu minim 30 de minute înainte, luni - sâmbătă între 11 – 15.
Cazarea în Biertan se poate face la pensiuni amenajate după specificul zonei iar o noapte de cazare costă aproximativ 50 de euro de persoană.
Alte obievtive turistice în zonă:
Cetatea Richiș - la 5 km
Cetatea Copșa Mare - la 4 km
Orașul medieval Sighișoara - la 30 km
Crama Villa Vinea - la 58 km