Macheta cadouri craciun

BRANZETURI ROMANESTI

BRANZA DE BURDUF, RETETA MONTANA

‹ INAPOI

 

Brânza de burduf este o brânză frământată, produsă tradițional de sute de ani la stânele de munte. Este destul de compactă și păstoasă. Se păstrează într-un burduf făcut din piele sau stomac de oaie, bășică de porc sau de bivol, dar și în scoarță de copac.

 

Deși e întâlnită des pe piața românească, puțini producători o mai fac după rețeta autentică și doar din lapte de oaie. Cel mai des, o găsim preparată din amestec de lapte de oaie și vacă, chiar și din lapte de capră, pusă la păstrat în membrane vegetale sau în alte ambalaje decât membranele animale.

 

O brânză de burduf făcută așa cum trebuie nu este acidă și nici foarte sărată, are culoarea alb-gălbuie, este compactă, cremoasă și nu se sfărâmă. Tocmai bună de întins pe pâine.

Branza de burduf

 

Prepararea tradițională a brânzei de burduf din lapte de oaie

 

Obținerea brânzei de burduf cuprinde două faze principale: prepararea cașului și obținerea brânzei frământate.

 

Prepararea cașului constă în strecurarea laptelui, turnarea într-un vas, încălzirea, adăugarea cheagului (cheag natural). Este foarte importantă temperatura laptelui care este pus la închegat, 32-35°C și timpul de închegare, 30-40 de minute. După închegarea laptelui, urmează separarea cașului de zer cu ajutorul unei site sau a unei pânze de tifon (sedilă).

 

Cașul trebuie stors bine, chiar presat, pentru a evita ca zerul rămas să altereaze și să dea produsului final un gust acid, câteodată chiar neplăcut.

 

Rezultă apoi roți mari, ce se depozitează în cutii sau în butoaie de lemn ce permit o ventilație optimă la temperaturi de 12-15°C. Sunt păstrate la rece într-o cămară la întuneric pentru a fermenta, în funcție de temperatură, între 8 și 15 zile. Elementul crucial în timpul maturării este ventilaţia, mai mult decât temperatura.

 

Cașul fermentat se taie felii mici și apoi se zdrobește/macină, se adaugă 2,5-3% sare și apoi se frământă bine. La final se introduce în burduf și se închide prin coasere. Burdufurile se depozitează pe pământ în aceeași cameră unde pot sta și cutiile de dospire a cașului, până la două, trei luni. La terminarea procesului de maturare, brânza obține o consistență moale și mai unctoasă. În acest stadiu, se trece la depozitare la temperatura de 7-8°C. Gustul este ușor picant. În cazul în care se depozitează la temperaturi ridicate, brânza capătă gustul iute datorită descompunerii grăsimii.

 

În loc de burduf, în anumite regiuni de munte se mai folosește scoarța de brad, tăiată și cusută în formă de recipiente cilindrice. Brânza astfel prezentată este cunoscută sub numele de brânză de coșuleț și are o aromă evidențiată de rășină.

 

Producători brânză de burduf: De la Ferma, Zada, Torockoi

 

_____

 

Alina Iancu, 17/09/2019

 

Branza de burduf in scoarta de brad

 

BRANZA DE BURDUF, RETETA MONTANABRANZA DE BURDUF, RETETA MONTANABRANZA DE BURDUF, RETETA MONTANABRANZA DE BURDUF, RETETA MONTANABRANZA DE BURDUF, RETETA MONTANABRANZA DE BURDUF, RETETA MONTANA

PROIECTELE NOASTRE

 

Bază de date a cramelor din România
 
A1
Salon de vinuri și turism viticol, a 8-a ediție
10-12 Mai 2025
 
Salon gastronomic, a 3-a ediție
5-6 Octombrie 2024

Abonați-vă la Newsletter