PRODUCATORI ROMANI BRANZA
Țaga, jud. Cluj
|
|
|
Povestea brânzei de Țaga ne duce în vremuri îndepărtate, acum câteva sute de ani, când ciobanii nobilului Schilling au furat o parte din caşul de oaie al acestuia și l-au ascuns într-o grotă din apropiere. Nobilul a găsit brânza în grotă dupa câteva săptămâni şi a gustat-o pentru a vedea dacă mai poate fi mâncată. Acesta a fost surprins pentru că în tot acest timp brânza a fost acoperită cu mucegai, făcând-o moale la mijloc, cu un miros puternic și un gust neobișnuit, fiind mult mai gustoasă decât cea inițială. Astfel, producția ulterioară de brânză a fost mutată în grotă pentru a fi maturată.
Grota are astăzi o lungime de 125 metri și o lățime de cinci metri, temperatură constantă de 14ºC, umiditatea de 93% și cel mai important aici este prezentă Bacteriei Brevibacterium Linens, care conferă produsului caracteristici specifice de textură, aromă și culoare. La începuturi, brânza era obținută doar din lapte de oaie. În prezent, acestea sunt produse din lapte de vacă pasteurizat.
Întreg procesul de producție este efectuat azi de către Țarina Lactate care, pe lângă brânza cu pastă moale de Țaga, cunoscută de mulți dintre noi sub brandul Năsal, produce și brânzeturi proaspete (telemea), dar maturează în grotă încă trei sortimente precum:
- Bobâlna – Produs de Țaga, brânză fermentată cu pastă moale din lapte de vacă, maturată 20 de zile cu o structură cremoasă și gust puternic ce ne aduce aminte de pelin
- Moeciu - Produs de Țaga, brânză fermentată cu pastă semitare din lapte de vacă, maturată 30 de zile
- Montana - Produs de Țaga, brânză fermentată cu pastă semitare din lapte de vacă, maturată 35 de zile.
_____
Alina Iancu, 20/09/2019, actualizare martie 2023
PROIECTELE NOASTRE
Bază de date a cramelor din România
Salon de vinuri și turism viticol, a 8-a ediție
10-12 Mai 2025
Salon gastronomic, a 3-a ediție
5-6 Octombrie 2024