La Casa de vinuri Cotnari se naște o legendă

 

BANER REVINO NAIV

PRODUCATORI ROMANI BRANZA

COOPERATIVA AGRICOLA SOMES-ARIES, BRANZA DE TAGA

‹ INAPOI

Țaga, jud. Cluj

 

  Cooperativa Agricolă Someș Arieș, Țaga, jud. Cluj

 

Povestea brânzei de Țaga ne duce în vremuri îndepărtate, acum câteva sute de ani, când ciobanii nobilului Schilling au furat o parte din caşul de oaie al acestuia și l-au ascuns într-o grotă din apropiere. Nobilul a găsit brânza în grotă dupa câteva săptămâni şi a gustat-o pentru a vedea dacă mai poate fi mâncată. Acesta a fost surprins pentru că în tot acest timp brânza a fost acoperită cu mucegai, făcând-o moale la mijloc, cu un miros puternic și un gust neobișnuit, fiind mult mai gustoasă decât cea inițială. Astfel, producția ulterioară de brânză a fost mutată în grotă pentru a fi maturată.

 

 

Cooperativa Agricola Somes Aries produce 3 sortimente de brânză fermentată: Bobâlna, Moeciu, Montana.

 

 

Grota are astăzi o lungime de 125 metri și o lățime de cinci metri, temperatură constantă de 14ºC, umiditatea de 93% și cel mai important aici este prezentă Bacteriei Brevibacterium Linens, care conferă produsului caracteristici specifice de textură, aromă și culoare. La începuturi, brânza era obținută doar din lapte de oaie. În prezent, acestea sunt produse din lapte de vacă pasteurizat.

 

Întreg procesul de producție este efectuat azi de către Cooperativa Agricolă Someș Arieș care, pe lângă brânza cu pastă moale de Țaga, cunoscută de mulți dintre noi sub brandul Năsal, produce și brânzeturi proaspete (telemea), dar maturează în grotă încă trei sortimente precum:

 

  • Bobâlna – Produs de Țaga, brânză fermentată cu pastă moale din lapte de vacă, maturată 20 de zile cu o structură cremoasă și gust puternic ce ne aduce aminte de pelin
  • Moeciu - Produs de Țaga, brânză fermentată cu pastă semitare din lapte de vacă, maturată 30 de zile
  • Montana - Produs de Țaga, brânză fermentată cu pastă semitare din lapte de vacă, maturată 35 de zile.

 

ZNAL8257 (2000x1334)

_____

 

Alina Iancu, 20/09/2019

 

COOPERATIVA AGRICOLA SOMES-ARIES, BRANZA DE TAGACOOPERATIVA AGRICOLA SOMES-ARIES, BRANZA DE TAGACOOPERATIVA AGRICOLA SOMES-ARIES, BRANZA DE TAGACOOPERATIVA AGRICOLA SOMES-ARIES, BRANZA DE TAGACOOPERATIVA AGRICOLA SOMES-ARIES, BRANZA DE TAGACOOPERATIVA AGRICOLA SOMES-ARIES, BRANZA DE TAGACOOPERATIVA AGRICOLA SOMES-ARIES, BRANZA DE TAGACOOPERATIVA AGRICOLA SOMES-ARIES, BRANZA DE TAGACOOPERATIVA AGRICOLA SOMES-ARIES, BRANZA DE TAGA
COOPERATIVA AGRICOLA SOMES-ARIES, BRANZA DE TAGACOOPERATIVA AGRICOLA SOMES-ARIES, BRANZA DE TAGA

PROIECTELE NOASTRE

 

B4 CR
Cramele Româești, soiuri autohtone de struguri
Degustări de vinuri
 
B2 WINE SHOW
Salon de vinuri și turism viticol, a-5-a ediție
9-11 aprilie 2022
 
B1 RG
Salon gastronomic, prima ediție
8-9 octombrie 2022

Abonați-vă la Newsletter