EVENIMENTE

Efervescență în Banat, crama Petro Vaselo

‹ INAPOI

Ca în orice călătorie, aşa cum am obişnuit în ultimii doi ani, profităm de orice ocazie să dăm o fugă prin viile României, iar acum, destinaţia a fost Banatul.
 
Cu ocazia desfasurării  Salonului de vinuri ROVINHUD, ce a avut loc în perioada 13-15 noiembrie în Timişoara, am organizat o vizită la Crama Petro Vaselo, aflată la doar 30 de Km departare, în satul Petrovaselo.

Podgoria Petro Vaselo este situată în arealul viticol Recaş şi are o suprafaţă 42 de hectare de viţă de vie, cultivate în mod biologic, fiind în ultimul an de conversie. Din recolta 2016 pe toate cotraetichetele se va regăsi pe lângă deja existentul “vin nefiltrat” şi expresia “vin obţinut din struguri biologici”.

 

petro vaselo

 

Vizita a început cu o plimbare prin viile ‘ruginii’ de pe dealurile Banatului. Aici am avut ocazia sa aflăm de la Ariana Negru, responsabil comercial, cum sunt îngrijite viile bio, ce presupune îngrijirea solului şi cum se face selectarea strugurilor pentru a obţine rezultate maxime din punct de vedere al calităţii, în detrimentul productivitătii mari.

Vremea a ţinut cu noi şi am profitat să ne plimbăm printre rândurile de vie. Deoarece culesul se face manual, o prima selecţie a  strugurilor ce urmează să fie vinificaţi se face chiar de către culegători. Astfel ca la momentul vizitei noastre, pe viţă de vie încă se aflau câţiva ciorchini de struguri stafidiţi şi nu am ratat ocazia de a-i savura.

Vizita a continuat cu prezentarea cramei alături de enologul acesteia, tânărul Marco Feltrin.  

Crama este gravitaţională, situată pe 2 nivele, cel superior, unde se face recepţionarea strugurilor şi cel inferior, aflat la 10 metri sub pamant, unde sunt procesaţi strugurii şi este depozitat vinul. Temperatura în crama este constantă, circa 13˚Celsius, datorită faptului că subterană fiind, este ferită de oscilaţiile temperaturilor externe.

Degustarea de vinuri s-a ţinut în sala de barrique-uri unde ne-am delectat cu spumantele Bendis, reprezentative pentru cramă, dar  şi cu vinurile liniştite Alb de Petro Vaselo - Chardonnay  şi Rosu de Petro Vaselo – Cabernet Sauvignon. Carismatic ca de obicei, Marco ne-a facut prezentarea acestora   într-o romana haioasă şi plină de farmec. La final, ne-am răsfăţat cu Ovaş 2009, asamblaj de Cabernet Sauvignon şi Merlot, un vin care nu se mai găseşte pe piaţă şi care are o poveste interesantă. E un vin cu “dublă cetăţenie” din struguri produşi în podgoria Petro Vaselo şi vinificaţi în Toscana la Montalcino, deoarece crama se afla în construcţie.

De asemenea, mi-am satisfacut o curiozitate, de unde vin numele vinurilor Ovaş, Otarniţa şi Maletine. Ei bine, acestea sunt denumirile vechi, cu origini sârbe, ale dealurilor pe care sunt cultivate soiurile din care sunt produse vinurile. Pe dealul Ovaş se află Cabernet Sauvignon şi Merlot, pe dealul Otarniţa, Pinot Noir iar pe Maletine se află Chardonnay, pe un sol calcaros.

Mulţumim echipei Petro pentru momentele frumoase petrecute împreună şi promitem să revenim curând.

Mai multe informaţii despre vizite şi degustări la crama Petro Vaselo, aici.

 


 

Efervescență în Banat, crama Petro VaseloEfervescență în Banat, crama Petro VaseloEfervescență în Banat, crama Petro VaseloEfervescență în Banat, crama Petro VaseloEfervescență în Banat, crama Petro VaseloEfervescență în Banat, crama Petro VaseloEfervescență în Banat, crama Petro VaseloEfervescență în Banat, crama Petro VaseloEfervescență în Banat, crama Petro Vaselo

Abonați-vă la Newsletter

Veți primi noutăți despre vinuri și activități conexe.

 

Bifați căsuța "Nu sunt robot"