Macheta cadouri craciun

BRANZETURI INTERNATIONALE

REBLOCHON, FRANTA

‹ INAPOI

 

Reblochon (Reblochon de Savoie) este o brânză moale cu crustă spălată, obținută în mod tradițional din lapte de vacă nepasteurizat.

 

Nașterea acestei brânze se datorează ingeniozității fermierilor din Savoia. În secolul al XIII-lea, fermierii depindeau complet de proprietarii de terenuri care insistau că tot laptele turmei era proprietatea lor. În timpul mulsului, ciobanii nu mulgeau complet vacile și după ce dădeau primul lapte proprietarilor de terenuri, mulgeau încă odată vacile (re-blochaient) și păstrau pentru ei diferența de lapte (un lapte mult mai gras decât cel inițial) din care produceau această brânză. De aici și denumirea Reblochon.

 

Brânza a fost numită DOP (Denumire de Origine Protejată) în 1958 și, prin urmare, este supusă unor reguli și reglementări stricte.

 

Reblochon este produsă exclusiv în munții Haute-Savoie și în regiunea Val d’Arly din Savoie. Este interzisă producerea Reblochon în afara acestor teritorii.

 

Laptele folosit în producerea acestei brânze provine de la rasele Abondance, Tarentaise și Montbéliarde.

 

Roțile au un diametru aproximativ de 14 cm și o grosime de 3-4 cm și cântăresc în medie 450 de grame. În perioada maturării, se întorc la fiecare două zile și sunt spălate cu zer.

 

48866438948_d95411f4a2_k (1)

 

 

Brânza dezvoltă în perioada maturării o coajă cu o textură catifelată de culoare galbenă-portocalie, iar interiorul este cremos și are culoarea ivoire.

 

Perioada optimă pentru a gusta această brânză este între șase și opt săptămâni după maturare.

 

Reblochon are un gust de nucă, dar și fructat, ce rămâne persistent o perioada lungă. Însă contrastează foarte bine cu mirosul de pivniță pe care l-a obținut în perioada maturării.

 

Reblochon Fermier (produs în fermă) - este întotdeauna produs în ferme cu anumite caracteristici specifice: o singură sursă de lapte, a fermierului respectiv și o procesarea manuală, pas cu pas. Există aproximativ 130 de fermierii ce aproduc această branză și au între 20 și 60 de vaci. Prelucrarea trebuie să aibă loc în timp ce laptele este încă cald, imediat după fiecare muls, care este de două ori pe zi. Cum se observă Reblochon fermier: are lipită o bulină verde din cazeină cu indicația „fermier” și numărul ce identifica producătorul.

 

Fermierii apelează des la specialisti pentru a le matura brânzeturile la câteva zile după ce au fost produse, undeva la două-trei săptămâni în pivnițe adecvate, urmând ca apoi sa fie livrate către magazinele de specialitate.

 

Este unul din ingredientele de baza al cunoscutului preparat din Alpi, Tartiflette, fiind topit peste cartofi fierți sau copți.

 

Daca mergem pe asocierea de terroir, vinuri albe sau rosii din zona de productie a branzeturilor (ex. Chignin Blanc), dar si Riesling de Rin, Pinot Gris, Gewurztraminer sau un Pinot Noir pot fi alegeri bune.

 

Sursă: www.reblochon.fr

 

 

PROIECTELE NOASTRE

 

Bază de date a cramelor din România
 
A1
Salon de vinuri și turism viticol, a 8-a ediție
10-12 Mai 2025
 
Salon gastronomic, a 3-a ediție
5-6 Octombrie 2024

Abonați-vă la Newsletter