Macheta cadouri craciun

INFORMAŢII UTILE VIN

Vinul cu denumirea de origine controlată DOP Însurăței – a obținut în 2018 înregistrarea și protejarea în Uniunea Europeană

‹ INAPOI

 

În marja Consiliului Uniunii Europene de la Bruxelles din data de 17 Decembrie 2018, comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Phil HOGAN i-a înmânat Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale domnului Petrea DAEA, Certificatul de înregistrare în Registrul Denumirilor de Origine Protejate și al Indicațiilor Geografice Protejate pentru vinul românesc Însurăței (DOP).

Decizia Comisiei Europene a fost luată ca urmare a analizării dosarului tehnic conținând cererea de înregistrare a denumirii de origine controlată pentru vinuri depusă la O.N.V.P.V. (Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole) de către asociația reprezentativă de producători din arealul geografic delimitat implicată în procesul de producție al vinurilor, pentru ca această denumire de origine să fie înregistrată și protejată la nivelul Uniunii.

 

Pentru înregistrarea denumirii de origine controlate și protejarea acesteia la nivelul Uniunii a fost întocmit un caiet de sarcini corespunzător și prezentat spre analiză către autoritatea competentă publică responsabilă, care a decis publicarea lui pe site-ul acesteia, asigurând ulterior acțiunile de prezentare a dosarului tehnic către Comisia Europeană pentru acordarea protecției extinse, comunitare, valabilă la nivelul Uniunii în baza legislației europene în vigoare.

 

Pentru consultarea de către publicul interesat, caietul de sarcini al vinului este publicat pe site-ul autorității competente responsabile desemnate prin legislația vitivinicolă pentru gestionarea denumirilor de origine controlată și indicațiilor geografice pentru vinuri la nivel național, respectiv www.onvpv.ro.

 

De asemeni, obligativitatea publicării caietului de sarcini este de altfel și una stabilită prin legislația specifică vitivincolă, orice modificare survenită la acesta fiind totodată obiect de publicitate corespunzătoare atât pentru cei interesați în producerea vinurilor din acea arie și nu numai cât și pentru consumator dar și autorități de control publice naționale europene cu competențe în sfera vitivinicolă.

 

Autoritatea competentă responsabilă desemnată prin legislație pentru gestionarea denumirilor de origine controlată și indicațiilor geografice pentru vinuri la nivel național, este Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole, www.onvpv.ro.

 

Denumirea de origine controlată Însurăței se alătură celorlalte denumiri de origine controlată (DOC) utilizate pentru vinuri de calitate obținute pe teritoriul național, pe care România le are înregistrate și protejate la nivelul Uniunii Europene, unele precum Cotnari, Dealu Mare, Târnave, Recaș, Drăgășani, Cotești, Odobești sau Murfatlar, atât de cunoscute de consumatorul din România prin tradiție și competitivitate dar și de cel din afara granițelor țării, aceste vinuri fiind participante dar și medaliate în concursuri de renume din întreaga lume.

 

În cazul tuturor acestor vinuri care utilizează o denumire de origine controlată, mai exact numele acesteia, producerea lor se face după reguli clar stabilite într-un caiet de sarcini corespunzător întocmit al produsului, însemnând un areal delimitat exact și precis de producție care are factori naturali și umani relevanți pentru o legătură strânsă între calitățile vinului obținut și trăsăturile ariei geografice de natură să se imprime vinului, practicând anumite metode de prelucrare/vinificare, aplicând tehnici de cultură care să asigure un nivel calitativ al producției, utilizând doar un anumit sortimentul viticol, cât și reguli de etichetare care trebuie respectate pentru comercializarea acestuia către consumator, toate acestea având rolul de a asigura și a garanta produsul apt pentru consum, controlat de o autoritate competentă responsabilă, având calități deosebite de natură să îl deosebească din multitudinea de produse existente în piață.

 

Aceste reguli de obținere specific stabilite au rolul de a asigura și garanta o autenticitate a vinului, cu o origine identificabilă care este elementul cheie în a-i contura calitățile printr-o influența a factorilor geografici, climatici și umani din acel areal delimitat d eobținere și prelucrare.

 

Despre vinul cu denumire de origine controlată Însurăței sunt relevante o serie de informații care pot constuitui un reper pentru consumatorul familiarizat cu segmentul vinurilor de calitate în a alege acest vin, pentru a cunoaște potențialul soiurilor nobile de viță de vie în cultură în acest areal cât și pentru a cunoaște etapele care se parcurg până ce vinul Însurăței ajunge în paharul fiecărui iubitor si pasionat de vinuri pentru a fi descoperit și adăugat în lista de preferințe.

 

Plantaţiile viticole se află în județul Brăila, în localități precum Însurăţei, Lacu Rezii, Măru Roșu, poziţionate într-un loc de o vocaţie naturală certă, cu o semnificaţie geografică pancontinentală, înconjurate de entităţi peisagistice, silvice şi hidrotehnice inginereşti unice nu doar pentru zona de sud-est a Câmpiei României.

 

La punerea în consum vinurile trebuie șă prezinte unele caracteristici de compoziție precum tărie alcoolică dobândită de min. 11% vol., tărie alcoolică totală de max 15% la care se aplica derogări prevăzute de legislația în vigoare, o aciditate totală (acid tartric) de min. 4,5 g/l și altele.

 

În ce privește unele însușiri datorate arealului de cultură, vinurile albe au o culoare galben-verzui spre galben-auriu, miros caracteristic soiului (florale sau fructate), gust catifelat, în variante de la seci până la dulci.

Vinurile roşii au o culoare de la roşu-rubiniu la violaceu intens functie de soi şi un gust slab taninat, corpolent.

Vinurile rozé sunt limpezi, strălucitoare, cu nuanțe de la roz pal, trandafiriu și roz "somon" până la tonuri de portocaliu (foiță de ceapă).

 

Soiuri de struguri permise în cultură precum Chardonnay, Pinot Gris, Riesling Italian, Riesling de Rhin, Fetească Regală, Fetească Albă, Aligote, Băbească Gri, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Syrah, Băbească Neagră, își găsesc aici un bun microclimat pentru o evoluție calitativă, ca expresie a adaptabilității lor la condițiile climatului prezent în această arie geografică.

 

La comercializare vinurile trebuie să respecte o serie de reguli în ce privește modalitatea de prezentare/etichetare și transmitere a informațiilor către consumator, precum cele care indică menţiuni tradiţionale utilizate ca: C.M.D.- cules la maturitate deplină, C.T.- cules târziu, C.I.B.-cules la înnobilarea boabelor, abreviate sau nu, dar și Rezervă și Vin de vinotecă, indicații care fac de altfel și obiectul eventualelor acțiuni de control al autorităților de filieră cu astfel de competențe, realizate cu scopul de a înlătura/remedia eventuale abateri/deficiențe de natură să inducă în eroare consumatorul prin sistemul de prezentare ales.

 

Vinurile prezintă consumatorului printre altele și o serie de informații despre conţinutul său în zaharuri (exprimat prin raportare la glucoză și fructoză), conținut care îl definește și ale cărui limite pentru încadrarea lui în categoriile de calitate sec, demisec, demidulce sau dulce sunt stabilite prin legislația actuală.

 

Anul recoltei precum și o serie de termeni ca „fermentat/maturat în baric din lemn de stejar” sau „fermentat/maturat în prezeţa aşchiilor de lemn de stejar”, ori unele privind îmbutelierea la „castel”, „podgorie” se utilizează în mod opțional atunci când este vorba de prezentarea vinurilor din aria geografică Însurăței.

 

Autoritatea competentă responsabilă este cea răspunzătoare de punerea în aplicare a procedurilor tehnice specifice de control pentru producerea vinurilor care utilizează denumirea de origine controlată Însurăței, metodologia de control aplicată prin intermediul structurii teritoriale de care aparține arealul delimitat al acestei denumiri realizându-se așa cum prevede legislația prin modalități ca: eşantionare și control sistematic în toate fazele de producţie, respectarea caietului de sarcini fiind constatată/confirmată prin verificări ale instalaţiilor utilizate la obţinerea vinurilor în orice etapă a procesului de producţie (inclusiv ambalare) pe baza unui plan de control elaborat de autoritatea competentă şi adus la cunoştinţa operatorilor cărora li se adresează, pentru fiecare etapă de fabricare a vinului.

 

Dreptul de utilizare în etichetare a numelui denumirii de origine controlată DOC Înusurăței se acordă la cerere tuturor cultivatorilor/producătorilor din aria geografică delimitată pentru această denumire, după examinarea calitativă a vinurilor obținute de către aceștia şi dacă sunt îndeplinite condiţiile stabilite în caietul de sarcini întocmit al acestei denumiri de origine.

 

Este de reținut că potrivit legislației în vigoare, dreptul de utilizare a DOC reprezintă un drept de utilizare cu caracter public a numelui denumirii corespunzător pentru arealul viticol delimitat, acordat producătorilor viticoli/vinicoli care îşi desfăşoară activitatea în arealul viticol respectiv iar utilizarea numelui pentru vinurile obţinute din struguri care nu provin din arealul viticol delimitat pentru denumirea de origine respectivă sau pentru vinuri la care nu poate fi dovedită trasabilitatea este interzisă.

 

Autor: Mirela Roșu

 

Harta viticola insuratei 

 

 

PROIECTELE NOASTRE

 

Bază de date a cramelor din România
 
A1
Salon de vinuri și turism viticol, a 8-a ediție
10-12 Mai 2025
 
Salon gastronomic, a 3-a ediție
5-6 Octombrie 2024

Abonați-vă la Newsletter