Șaru Dornei, jud Suceava
|
|
|
Indiferent dacă este maturată sau proaspătă, producția brânzeturilor este o artă. La fel că orice meșteșug, există o mulțime de artizani care și-au dedicat cariera să o perfecționeze, iar alții, pasionați, doresc să se bucure și să transmită această meserie generațiilor viitoare. Fie că vorbim despre rețete locale, sau preluate de la producători din țări cu tradiție, terroir-ul este un factor important pentru producția anumitor rețete.
Diana și Cristian Țăranu, din Șaru Dornei, în apropiere de Vatra Dornei, s-au specializat în brânzeturile elvețiene maturate, cu pricepere și pasiune, sub brandul Ținutul Călimanilor.
Producția de brânzeturi a început în vara anului 2019, în clădirea alăturată casei părintești care a fost construită pentru producția de brânzeturi maturate, păstrând detaliile tradiționale ale zonei. Procesează 400 de litri de lapte de vacă pe zi, lapte preluat de la locuitorii din zonă. Dorința acestora pentru viitor este să dubleze producția.
La Ținutul Călimanilor se produc trei tipuri de brânză după rețetele Emmentaler, Raclette și Gruyere. Șvaițerul se produce în zona Vatra Dornei din Bucovina de aproape 200 de ani, localnicii considerândul-l un produs tradițional al acestei regiuni. Bazinul Dornelor este o zonă bogată în minereu de fier și mangan, asemănătoare zonei munților Jura din Elveția. Localnicii au numit-o Șvaițer și așa i-a rămas denumirea.
Șvaițerul produs la Ținutul Călimanilor este produs din lapte de vacă nepasteurizat, maturat cel putin 90 de zile.
Brânza Măieriș, după numele unui munte din Călimani, este produsă după rețeta Raclette și este apreciată în România, deși nu este folosită că în tradiția elvețiană, topită și vărsată peste bucăți de pâine sau cartofi copți.
În vizită noastră la producător, am putut degusta și o altă specialitate, brânza Lucaciu, nume preluat tot de la un munte din Călimani, făcută după rețeta Gruyere, însă aceasta urmează să apară în comerț în viitorul apropiat.
În timpul maturării, brânzeturile sunt zilnic întoarse de pe o parte pe cealaltă și spălate cu saramură. La finalul maturizării, o roată ajunge la aproximativ 30 de kg.
Dacă servim șvaițer, asocierea cu vinurile se duce către albe seci precum Riesling ori Gewurztraminer, dar și roșii seci precum Pinot Noir, Riesling sau Zinfandel.
Dacă avem brânza Măieriș la degustare, vinurile seci albe din Riesling și roșii din Pinot Noir pot fi alegeri bune.
Șvaițerul poate fi cumpărat online de la Nord Natural, iar din București de la Zimbria Băneasa, Magazinul lui Baciu și Băcănia Ancuței. Restul produselor urmează sa fie puse la vânzare, însă se pot comanda telefonic la producător.
Contact producător: +40 729 064 115
Website: www.tinutulcalimanilor.ro
_____
Alina Iancu, 25/09/2019